Ei bine,aceasta este incercarea mea de a ajuta cativa incepatori sa inteleaga mai bine ''chineza'' asta de o folosim.
Acest text este pur informativ si nu am pretentia de a fi considerat complet,exact,etc...
Am rugamintea catre userii mai experimentati sa ma ajute cu completari si corectii,acolo unde este cazul.
Tigara electronica este compusa din doua parti principale:
1 Bateria
2 Atomizorul
Sa incepem cu bateriile,pot fi incadrate in 2 categori,automate si manuale,cele automate folosesc vacumul creeat ce apare atunci cand tragi din tigara electronica sau un microfon pentru a actiona atomizorul.
Cele manuale au un buton pe care utilizatorul il apasa pentru a actiona atomizorul.
Marimea bateriei este data de capacitatea ei masurata in mhA,spre exemplu o baterie de 100 mhA se apropie de dimensiunea unei tigari normale,pe cand o baterie de 1000 mhA aduce mai mult cu un marker permanet mare.
Atomizoarele sunt de o mare varietate dar in principiu toate functioneaza la fel,un filament,o rezistenta ''nichelina'' se incinge transformand lichidul in vapori de abur,de unde si termeniul folosit pentru a descrie utilizarea tigarii electronice : Vaporizare.
Modul de alimentare a nichelinei este elementul departajator al atomizoarelor si avem asa:
Atomizoare clasice : lichidul se afla intr-un cartus cu vatelina de unde este condus spre rezistenta prin actiunea de capilarizare,(contine atomizor+cartus vatelina)
Atomizoare Tank : acestea au un rezervor(un rezervor,recipient) in locul cartusului cu vatelina,si este condus spre nichelina atat prin capilarizare cat si prin suctiune.(atomizor+tank)
Cartomizoare : sunt un fel de 2 in 1 al atomizoarelor,adica cartusul cu vatelina si atomizorul formeaza un corp comun,spre deosebire de atomizoarele clasice.
Clearomizoarele : de asemenea au un rezorvor pentru lichid,difera insa de atomizoarele tank prin faptul ca nichelina se afle in partea de sus,si lichidul este condus de jus in sus intr-un mod foarte similar de functionare cu cel al lampilor pe gaz,sau al lumanarilor.
Sunt mult mai multe tipuri de atomizoare pe piata,le-am enumerat doar pe cele pe care eu le consider reprezentative.
Atomizoarele pot fi departajate si in functie de rezistivitatea elementului de incalzire:
1 SR Standard resistance
2 LR Low resistance
3 HV High voltage
Ca regula de baza LR-urile creaza mai multi aburi la acelasi voltaj decat SR-urile,dar au si o durata de durata de viata mai scurta,iar Hv-urile se folosesc exclusiv la voltaje mai mari decar Sr-urile.
Mic DEX Tigara electronica
ET = tigara electronica
TH = ad-literam,''throat hit'' sau mai pe romaneste acea senzatie pe care o resimti atunci cand vapezi.
E-lichid = lichid cu destinatia expresa de a fi folosit in ET
PV = vaporizator personal(nume atribuit Mod-urilor)
Atomizor = rezistenta,partea tigarii ce se incinge
Baterie =
MOD = un vaporizator personal ce de regula este unic sau construit in numar mai mic decat ET-urile clasice,ce are ca scop general imbunatatirea experientei de vaporizare.
VV = voltaj variabil,un PV ce are posiblilitatea reglare a voltajului ce trece prin nichelina.
Carto = cartomizor
Clearo = clearomizor
SR = atomizor cu rezistenta standard(3 - 2 ohmi)
LR = atomizor cu rezistenta scazuta(1.9 - 1.5 ohmi)
HV=atomizor cu rezistenta marita( ??? ohmi)