Simt că trebuie să precizez de la bun început că cele ce urmează sunt PĂRERI (a se citi:
constatări) PERSONALE şi că sunt conştient de faptul că nu sunt fericitul deţinător al adevărului absolut. Adică, chiar dacă am ceva vechime în domeniul utilizării ET, nu mă consinder vreun profesionist sau atoate ştiutor şi cred cu convingere că mai am multe de învăţat. Am spus acestea în speranţa că voi evita astfel palmele peste ceafă, castanele sau ghionturile în coaste.
În fine, referitor la utilizarea sistemului eGo C, într-adevăr sunt câteva aspecte specifice sistemului de alimentare "tank", de care trebuie ţinut cont:
1. În primul rând observaţia că pinul (cuiul) ce susţine meşa (fitilul) este tăiat neglijent şi prezintă "un cioc orientat spre exerior", care atunci când perforezi pentru prima dată căpăcelul cartuşului, fie el de silicon sau de plastic, mai mult rupe decât să facă o gaură regulată,
este foarte corectă. Din această cauză căpăcelul nu va asigura o etanşeizare corespunzătoare şi va genera scurgeri/pierderi de lichid. Ca atare, cu ocazia primei utilizări a pastilei, pilesc uşor vârful cuiului pentru a remedia acest neajuns. O măsură suplimentară este folosirea căpăcelelor de silicon, care fiind elastice se strâng mai bine pe cui (sunt oarecum etanşe).
2. Reglez din prima fitilul un pic mai sus (mai departe de rezistenţă) pentru a evita supraalimentarea (o altă cauză a scurgerilor). Dacă văd că îmi dă ars pe parcurs este foarte simplu să scot pastila şi să apăs progresiv până la obţinerea rezultatului optim.
3. Atâta vreme cât vom folosi liquid pentru vapat vom avea condens, este clar şi nu avem ce face. Iar condensul se va manifesta cu precădere pe durata sezonului rece. Singura scăpare, ne place sau nu, este să ştergem regulat ansamblul şi să o facem atunci când trebuie, nu când avem chef. Asta e! Problema condensului nu este condensul în sine, cât capilaritatea. Prin capilaritate liqiud-ul ajunge unde nu te aştepţi şi când nu te aştepţi. Nu trebuie să uităm că prin capilaritate apa (seva) ajunge din pământ în vârful copacului, fie el şi Sequoia, ignorând forţa gravitaţională şi asta în situaţia în care plantele nu au un "sistem circulator" bazat pe un dispozitiv de pompare, cum avem noi. Capilaritatea asigură alimentarea rezistenţei, dar crează şi alte câteva probleme.
4. Schimbările bruşte de temperatură (specifice mai ales sezonului rece, dar nu exclusiv) la care este supus ansamblul conduce la dilatarea/contractarea termică a liquidului. Acest lucru determină un aflux de liquid spre pastilă, chiar în situaţia în care este proaspăt ştearsă. Ca detaliu: vi de la frig într-o încăpere mai caldă. Liquidul se va dilata termic şi va inunda. Ieşi înapoi la frig, iar liquidul se va contracta, dar fără a absorbi în cartuş ce a dat afară, va absorbi doar aer. Ieşi din nou la frig... şi e clar ce se se va întâmpla... Şi chestia asta se întâmplă şi vara, dar invers. În încăperi e mai răcoare şi afară mai cald (în maşină dai drumul la aerul condiţionat etc.). Apoi intervine transferul prin capilaritate...
Referirile la cât de tare/încet trebuie să tragi din ET au fost deja atent dezbătute.
Concluzia mea este că folosim o tehnologie care necesită, pentru moment, puţină atenţie din partea noastră. Nu este cazul (cred eu!) să fim foarte intransigenţi, ci doar să ne adaptăm mediului de lucru, eventual să adaptăm mediul nevoilor noastre. Personal consider că trebuie doar să ne aplecăm puţin asupra fenomenului spre a înţelege, superficial măcar, ce se întâmplă. Ca atare, pot spune că ţinând cont de cele de mai sus am folosit cu succes sistemul eGo C, fără a fi tentat să-l mai schimb vreodată. Trebiue doar să ai puţină grijă de el.
Viaţa trebuie să fie un drum către lumea cealaltă la care să ajungi în cea mai bună stare, bine sănătos?
Sau la marele final ar trebui să ajungi obosit, uzat, mulţumit că ai făcut de toate şi că timpul nu a fost pierdut în zadar?